Datum

10 mei 2018 19:00

Accommodatie

Onbekend

Op Hemelvaartsdag – 10 mei 2018 – vond de finale plaats van de laatste editie van de Haarlems Dagblad Cup in de huidige vorm en naam.

Zandvoort heeft een sterke reeks neergezet in deze editie en rijkte tot de finale. Dit gebeurde niet zo maar.

Poule fase
In de poule fase was Zandvoort gekoppeld aan VSV, DSOV en Overbos. Met een 2-0 overwinning op Overbos, een gelijkspel tegen DSOV (3-3) en een riante overwinning op VSV van maar liefst 5-1, werd de volgende ronde bereikt.

Knock out fase
In de Knock-out fase was HBC (zon) de tegenstander. In een spannend duel werd met 4-3 gewonnen, en hiermee de kwartfinale bereikt.
In en tegen sv Hoofddorp werd de kwartfinale gespeeld. Een geduchte tegenstander en een ware uitdaging voor de haaien. Met een 0-2 overwinning werd de halve finale behaald.
In de halve finale werd United Davo in een stevig duel aan de kant gezet en kon Zandvoort zich op gaan maken voor de finale.

Finale
In de finale was Spaarnwoude de tegenstander. Zij schakelden HFC EDO uit in de halve finale.
Met een spetterende opkomst van beide teams onder begeleiding van jeugdspelers van Zandvoort en Spaarnwoude kon de wedstrijd om 19:00 uur starten.
De wedstrijd begon voor Zandvoort goed, door een mooi afstandsschot van Bud Water die de bal in de verre hoek krulde.
Zandvoort verzuimde om de score verder uit te breiden, en een aantal kansen aan Spaarnwoude zijde diende zich aan.
De 1ste helft ging op en neer, maar echt uitgespeelde kansen of goed voetbal was nauwelijks waarneembaar. Was het hierdoor onplezierig om naar te kijken? Helemaal niet. Er gebeurde veel, er waren door het onzorgvuldige voetbal, veel duels en situaties waarbij spelers zichzelf in moeilijkheden brachten en dat weer moesten herstellen.
Met een 1-0 score op het bord gingen beide teams de rust in.
De tweede helft begon met een kans voor Spaarnwoude, die de thee goed hadden laten smaken, want zij speelden deze helft met meer durf. Toch viel de 2-0 aan de andere zijde door een prachtige solo op links van Bud die de bal kon afleggen bij Kas die de bal netjes achter de doelman binnenschoot.
Spaarnwoude gaf niet op, en geloofde er nog steeds in. Een mooie redding van Daan op een afstandsschot leidde de ommekeer in de wedstrijd in. Zandvoort begon met zichzelf en de arbitrage te “vechten”.
De 2-1 kwam op een curieuze manier tot stand. Een schot van afstand werd gekeerd door Daan en via de paal kwam deze in de handen van de doelman die het spel verder wilde voortzetten. De grensrechter had echter waargenomen dat de bal achter de lijn zou zijn geweest. De scheidsrechter nam deze waarneming over en wees naar de stip. Dit tot woede Zandvoort.
Daar bleef het niet bij, want Zandvoort had zichzelf moeten belonen, maar deed dit niet. Opnieuw een aanval, en uit vermeend buitenspel werd de gelijkmaker genoteerd. De grensrechter gaf geen buitenspel, dus werd het doelpunt goed gekeurd. Ook hier protesten vanuit Zandvoort, maar dat leidde tot niets, behalve dat in de lucht ging hangen dat Zandvoort hier niet de winst ging halen.

Zo gebeurde in de 87ste minuut. Met een aanval van Spaarnwoude over rechts werd randje 16 meter op doel geschoten en deze viel via de binnenkant paal binnen. De meegereisde supporters van Spaarnwoude waren buiten zinnen, want dit zouden ze niet meer weggeven.

Zandvoort zetten in de laatste minuten nog alles op alles en een aantal kansen voor het doel van Spaarnwoude leverde niets meer op.

Jammer, het had zo mooi kunnen zijn om een tweede prijs te pakken, maar of het nu allemaal te wijten is aan arbitrale beslissingen doet er eigenlijk niet toe. Zandvoort met een op papier sterker en beter team kon met een 2-0 voorsprong eigenlijk niet verliezen. Toch gebeurde het en eigenlijk kunnen ze dat zichzelf alleen maar kwalijk nemen.

De Haarlems Dagblad Cup editie 2018 is gewonnen door Spaarnwoude.